Broderiböcker

omslag-brodera-paa-ylle3

Brodera på ylle!

är en bok full av inspiration och skaparlust! Mönsterglädjen är stor och generös. Författarna bjuder på en lång rad idéer om hur man kan brodera fritt, och gärna på återbruksmaterial, med restgarner och småbitar som har blivit över. Du får lära dig grunderna om stygn och material, metoder för hur du överför mönster till tyg, hur du monterar ditt arbete och gör vackra avslutningar.

Modellerna i boken är framtagna av tre skickliga brodöser: Eva Berg, Carina Olsson och Anna Wengdin. Här finns också berättelser om traditioner och föremål av Annhelén Olsson.

Pris: 235:-


omslag-brodera-paa-linne

Brodera på linne

handlar om räknade stygn och broderier på linnetyg. Stygnen har det gemensamt att de broderas på ett tyg där det går att räkna trådarna. Här finns korsstygn, halva korsstygn, tvistsöm, pärlbroderi, svartstick, rutsöm och rätlinjig plattsöm.

Modellerna har inspirerats av folkkonsten och märkdukar och märkböcker från skiftande århundraden. Du kan brodera små djur från 1700-talet eller kuddar och knappar inspirerade av grafiskt, elegant svartstick.

Monica Hallén delar med sig av råd och tips där känslan och respekten för materialet och kvaliteten står i centrum. Det är inte alltid detsamma som slitstarkt, men det ska åldras vackert när trådarna börjar nötas och färgen bleknar bort.

Pris: 235:-


omslag_broderier_50_60

Broderier från 50- och 60-talen

Detta är boken för dig som älskar 50- och 60-talens stilsäkra och färgsprakande broderier!

I boken finns tio beskrivningar till originalbroderier att brodera själv, men också inspirationsbilder på ytterligare exempel ur den tidstypiska mönsterskatt som skapades under denna broderiets storhetstid. Författare Ann-Sofie Svansbo har med varsam hand och stor stilkänsla funnit nya användningsområden för några av broderierna. Anna Lindqvist berättar om konstnärerna och den tid de verkade under.

Under den här perioden arbetade många av de främsta textilkonstnärerna i nära samarbete med hemslöjden. I Östergötlands museums samlingar finns de originalbroderier som skapades av textilkonstnärerna i samarbete med Östergötlands läns Hemslöjdsförening.

Pris: 235:-


Skarvsöm

är en ganska bortglömd teknik. Den här boken syftar till att få skarvsömmen att leva vidare och användas i moderna föremål.

Boken är fylld med både enkla och mer avancerade projekt. De flesta beskrivningarna är i ylletyg, men det finns även annat material, som jeans, skinn och disktrasor.

Jeanette Rångeby inleder sin bok med inspirerande bilder på gamla skarvsömsbroderier och berättar om skarvsömmens historia.

Pris: 260:-